Een jaar als geen ander

winterfoto for web

Ik weet dat nieuwjaar doorgaans op 1 januari valt, maar toch voel ik me pas klaar voor de uitdagingen van een nieuw jaar als alle rommel van het voorgaande is opgeruimd (inclusief kerstboom), alle nieuwjaarsrecepties achter de rug zijn (A.NY Party afgelopen zaterdag in De Winkelhaak was de laatste) en alle nieuwjaarsbrieven zijn voorgelezen (in 2013 zullen de laatsten de eersten zijn, nonkel Dirk!).

Daardoor kom ik pas op 15 januari toe aan een officiële begroeting van 2013. Aan goeie voornemens doe ik al jaren niet meer, maar als zelfverklaard expert in wish- en to do-lists, leek een combinatie van beide me een leuke motivator om van 2013 een jaar als geen ander te maken. Wie mij kent, weet dat ik het weleens kan gebruiken…

1. Een toffe nieuwe job. Na 5 jaar bij tvExpress, 6 bij Zone03/ en 6 bij Tectum Publishers ben ik in de staart van 2012 dankzij de crisis voor het eerst in mijn leven werkloos geworden. En dat zint me allerminst. De benaming, de gedachte, de ‘loosheid’ van het hele fenomeen: job-loos, uitdaging-loos, collega-loos, doel-loos, nutte-loos? Ik weet dus wat me te doen staat. Potentiële werkgevers, u weet wat u te wachten staat. Voor de juiste job ben ik bereid tot stalkgedrag.

2. Mijn EIGEN boek. Ik schreef voor Tectum maar liefst 17 boeken vol, maar niet met verhalen die in mijn hart werden geboren. Daar moet in 2013 verandering in komen. Met een bevriende uitgever heb ik het plan opgevat eigen titels en boeken op maat te gaan uitbrengen.

3. Enkele sappige loslopende opdrachten. Met mensen. Veel mensen. Fantasierijke mensen. Interessante mensen. Ik ben hoogdringend aan kruisbestuiving en samenwerking toe. Wie zich aangesproken voelt: laat het mij weten langs een van de duizend kanalen via dewelke ik tegenwoordig bereikbaar ben. Doen!

4. Actief op zoek gaan naar die interessante mensen met ideeën, dromen, plannen en projecten. De laatste jaren ben ik zo internationaal bezig geweest, dat ik de lokale scene volledig uit het oog verloren was. Maar ons land en deze stad barsten van het potentieel en het is opwindend me daar terug in onder te dompelen.

5. Een gezonder leven en dus een gezonder lijf. Niet meer (zo vaak) vergeten te eten en drinken. Een keer meer de vrees voor het koude water overwinnen en ook echt zwémmen tijdens zwemdates. Wat vaker nee zeggen tegen ongezonde verleidingen in allerlei vormen, maten en toestanden. Erin slagen af en toe op tijd in bed te kruipen. Hard werken afwisselen met (ahum) rusten. Wat meer achter de pc weg en de buitenlucht in.

6. Blijven bijleren. Ik heb het afgelopen jaar zoveel geleerd dat ik het gevoel heb dat ik voorzichtig moet stappen om mijn hoofd niet te laten overlopen. En toch is het niet genoeg. Wat kennis betreft sta ik mezelf graag toe om gulzig te zijn.

7. Het geleerde in de praktijk omzetten. Tijdens mijn schijnbaar eindeloze opzegperiode heb ik een ongelofelijke inhaalbeweging gemaakt, maar ik leek niet in staat me genoeg aan het verleden te onttrekken om actief met de toekomst bezig te zijn. Het wordt tijd dat ik begin toe te passen wat ik opgestoken heb.

8. Nog eens een keertje verder geraken dan de buurlanden. Dat is geleden van voor ik kinderen kreeg en ik ben er echt aan toe. Boer André, ge zijt nen toffe pee, maar de vergelijking met pakweg Italië kan uw boerderijcamping écht niet doorstaan. Sorry dat ik het u moet zeggen. Nu de wederhelft en de kroost nog overtuigen.

9. Evenveel goeie concerten als vorig jaar, hoewel dat moeilijk te evenaren zal zijn. Radiohead, Portishead, Triggerfinger, Bon Iver, Sigur Rós, dEUS, … 2012 was op muzikaal vlak een topjaar. En dat zou ik in 2013 graag nog eens meemaken. Als dat niet teveel gevraagd is. En anders ook.

10. Meer doen met mijn foto’s. Ik ben een gepassioneerd amateurfotograaf, heb een foto-opleiding genoten en volg workshops, maak beelden waarover ik complimenten krijg, en toch blijven ze voornamelijk op mijn harde schijf staan. No more!

De lat is gelegd en de limbo is geen optie.
The only way is up.

Reacties (0)

Reageer!

Voeg een reactie toe

* required

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!