Lezend leren schrijven

Mijn jongste dochter (8 jaar) heeft ongeveer een jaar geleden de wondere wereld van Harry Potter ontdekt. Wij zijn grote voorstanders van voorlezen en dus werden haar de eerste 2 boeken en de eerste helft van boek 3 met liefde ingelepeld.

Maar met het oog op een mogelijke Harry Potter-filmmarathon op oudejaarsavond ontstond er enige druk om boek 3 uit te krijgen voor 31 december. Mijn dochter weet goed dat ze in stilte sneller leest dan papa luidop. En dus is ze gisteravond zelf aan de laatste helft van het boek begonnen.

Twee uur geleden was het uit. En blij dat ze was ☺
Ik ook.

Ik wéét immers dat lezen de perfecte manier is om je woordenschat te vergroten, inzicht te krijgen in spelling en grammatica, je horizon te verruimen en je creativiteit te stimuleren.
En dat veel lezen – naast een eersteklas manier om te ontspannen – dus ook verreweg de simpelste en snelste manier is om jezelf beter te leren uitdrukken.

En jaaaaa, ik wil dat mijn kind dat leert!
Weten hoe je jezelf best uitdrukt, kan zo’n gigantisch verschil maken in een mensenleven – niet alleen op privégebied, maar ook professioneel. En dat geldt dubbel en dik voor ondernemers.

Want als je een dienst hebt of een idee waarin je gelooft, is het superbelangrijk om erover te kunnen communiceren op een manier die zowel authentiek is als overtuigend.

Mijn dochter zegt al sinds haar tweede levensjaar dat ze later ‘restorant’ wordt, en daar is ze nog niet op teruggekomen. Als ze die droom later écht verwezenlijkt, zal ze de skills die ze nu spelenderwijs verwerft, goed kunnen gebruiken.

Ook nu raapt ze er trouwens al voordelen van: op al haar dictees van het 1ste, 2de en de eerste helft van het 3de leerjaar samen maakte ze nog maar 1 enkele spelfout. En dat heeft ze écht te danken aan haar leeshonger.

Daarom zijn de beste schrijvers ook vaak vraatzuchtige lezers.
“If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that,” zei bestsellerauteur Stephen King al.

Laat je dus door niemand meer op je kop zitten als je je verliest in je lectuur en zeg met een uitgestreken gezicht: “Zie je dan niet dat ik aan het werk ben?”

Ooit al een gemakkelijkere schrijftip gelezen? ☺
Dat is omdat schrijven ook helemaal niet moeilijk hoeft te zijn!

Reacties (0)

Reageer!

Voeg een reactie toe

* required

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!